CRETANKNIVES ΠΕΛΕΚΥΣ ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ

kanali PROS KATASKEBH PROSOXI ANEBENOYN ARXEIA

Ποιοι Είμαστε

Στις αρχές του 20ου αιώνα (1930) ο κος Σαπουνάκης Γεώργιος, μαθαίνει την τέχνη του μαχαιρά στα μαχαιροποιεία των Χανιών. Αργότερα ανοίγει το δικό του μαχαιροποιείο στα Χανιά όπου μυεί τον υιό του Εμμανουήλ Σαπουνάκη στην τέχνη της μαχιροποιείας. Την δεκαετία του 1970, ο Εμμανουήλ Σαπουνάκης ανοίγει δικό του μαχαιροποιείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η φαντασία του Εμμανουήλ Σαπουνάκη αλλά και η ικανότητα του να δημιουργεί σχέδια στα μαχαίρια με εικόνες από εμπνευσμένες από την κρητική παράδοση του δίνει την ευκαιρία να λάβει βραβεία αλλά και να κάνει πατέντες διάφορα σχέδια τα οποία ο ίδιος έχει δημιουργήσει.
Το 2002 δημιουργείτε μία νέα σύγχρονη μονάδα παρασκευής παραδοσιακών Κρητικών μαχαιριών στην θέση Χαμόπρυνα Μαλλίων. Η νέα αυτή μονάδα εξοπλίστηκε με πρωτοποριακά μηχανήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα το πάντρεμα των παραδοσιακών τεχνικών με την σύγχρονη τεχνολογία.


Κεντρική | Ποιοί είμαστε | Νέα | Ιστορικό | Προϊόντα | ΕκθετήριοΕργοστάσιο |Βραβεία | Επικοινωνία
SUPER KRHTH TV      ΦΙΛΑΘΛΟΣ TV     TELEKRETA TV    TELEKRETA SPOR TV     SUPER KRHTH SPOR TV   
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΑΡ  TV     POSTGAME GR     TSAT LIVE TV      DASEN TV       RADIO SUPER KRHTH LIVE      TV    
 ΛΑΣΙΘΙ ΣΤΑΡ  TV          EKLOGES LIVE TV   ΠΑΠΑΔΙΑΝΑ TV  ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙ TV   ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΑΡ SPOR TV  
 ΝΟΒΑ ΚΡΗΤΗ TVSUPERSPORT KRITI TV ΒΙΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ TV   ΛΑΣΙΘΙ TV
                                                            

 ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΆ ΚΑΝΆΛΙΑ ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ










χρησιμοποιήστε τα κουμπιά για τον έλεγχο
περιστροφή και ζουμ








undefined


















Ιστορικό


Ενα από τα πρώτα εργαλεία που κατασκεύασε ο άνθρωπος και που τον βοήθησαν να επιβιώσει στη μακριά και δυσκολη εποχή της αυγής του πολιτισμού ήταν το μαχαίρι. Για την κατασκευή του μιμήθηκε το σχήμα των νυχιών των άγριων ζώων με τα οποία έπιαναςν και σκότωναν την λεία τους.Στην Μινωίκη Κρήτη, κατασκευάστηκαν αξιόλογα δείγματα. Στο μουσείο Ηρακλείου μάλιστα, φυλάσσεται αγαλματίδιιο από την Σητεία που δείχνει έναν πολεμιστή να κρατά μαχαίρι. Η ανάγκη άμυνας του μεγαλύτερου νησιού είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της μεταλλουργίας και κατ' επέκταση της κατασκευής όπλων στην Κρήτη κατά την κλασσική εποχή. Την Ρωμακή εποχή, οι Ρωμαίοι απέκτησαν πικρή πείρα της μαχητικής ικανότητας των Κρητικών.
Μαρτυρίες για την χρήση μαχαιριών για πολεμικούς σκοπούς κατά τον Μεσαίωνα έχουμε σε γραπτές πηγές, που αναφέρονται στην επανάσταση των Ψαρομηλίγγων κατά των Βενετών. Την ίδια εποχή υπήρχαν στο Ηράκλειο μαχαιράδικα στην ίδια θέση που είναι και σήμερα.Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι μεταλλουργοί της Κρήτης εξακολουθούσαν να κατασκευάζουν εξαίρετα μαχαίρια που χρησιμοποιήθηκαν και στις Επαναστάσεις κατά των Τούρκων. Η συνεσθηματική αλλά και πρακτική πολεμική αξία του κρητικού μαχαιριού συνεχίστηκε και στον αιώνα μας, αφού αυτό αποέλεσε απαραίτητο συμπλήρωμα της πολεμικής εξάρτησης των Κρητικών στον Α και Β Παγκόσμιο πόλεμο, όπου οι Κρητικοί αντάρτες ήταν εξοπλισμένοι και με το παραδοσιακό Κρητικό μαχαίρι, σύμβολο της Κρητικής αντρειοσύνης και του πνεύματος αντίστασης της Κρήτης σε κάθε κατακτητή.













Popular posts from this blog

ΠΑΣΟΚ:Ρεζιλικια ,αυτούς τους ανθρώπους θα τους ψηφίσετε -Τα «πράσινα» σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ελλάδα: Από τον Κοσκωτά, τον Παπαντωνίου και τον Τσοχατζόπουλο, στην Καϊλή

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΠΡΟΚΑΤ & ΣΙΑ Ο.Ε

ΚΑΡΑΝΤΕΜΟΙΡΗΣ ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΚΡΗΤΗ